Filmzenekoncert a Zuglói Filharmóniával

54

Varázslat és kaland – ezek a hívószavai a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar filmzenéket felvonultató koncertjének, melyet 2017. december 29-én rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban. Karácsony és szilveszter között igazi zenei csemegék hangzanak majd el Horváth Gábor karmester vezényletével.

A műsorban nagyrészt népszerű, fülbemászó dallamok szólalnak meg: John Williams talán az egyik legismertebb zeneszerző ebben a műfajban, tőle két ikonikus mozifilmből, a Star Warsból és a Harry Potterből is hallunk részleteket. A klasszikus szuperhősök mellett (Batman, Pókember) kevésbé hősies főszereplők is felbukkannak, akiket csak az események véletlen összjátéka edzett végül igazi férfivá (Így neveled a sárkányodat, Charlie és a csokigyár). Alan Menken és Harry Gregson Williams ismertebb munkái is felcsendülnek, de hallhatják majd a kicsit alternatívabb, sötétebb hangulatokat kedvelő Danny Elfman zenéit is, melyet Magyarországon eddig csak elvétve lehetett élőben hallani.

A Zuglói Filharmónia Szimfonikus Zenekar a korábban is nagy sikerrel adott filmzenei műsort, az ifjúságot megszólító koncertsorozataik az elmúlt években igen népszerűvé váltak (a zuglói iskolásoknak szóló Felfedezőúton előadás a Zuglói Szent István Zeneházban, ill. minden tavasszal a Pastorale családi sorozat a Vigadóban), már csak azért is, mert a zenészek között sok-sok fiatal játszik, közülük számosan a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanultak, azóta hivatásos zenészekké váltak.

A zenekar vezető karmestere 1988 óta az idén 70 éves Záborszky Kálmán, aki édesapja örökségét viszi tovább. A zenekar további két állandó karmestere a Záborszky József és Kálmán szárnyai alatt felnőtt Horváth Gábor és Ménesi Gergely. A Zuglói Filharmónia értékteremtő és ifjúságnevelő munkájának elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kapott, 2011-től 2017-ig pedig folyamatosan elnyerte a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.