NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége tagja a legjelentősebb nemzetközi zenei-szakmai szervezeteknek, így a PEARLE-nek is.

A PEARLE ( Performing Arts Employers Associations League Europe https://www.pearle.eu/ az európai előadó-művészeti munkáltatói szervezetek brüsszeli székhelyű szövetsége. Tagszervezetei révén több mint 4500 színházat, színházi produkciós céget, szimfonikus zenekart és zenei együtteseket, operaházakat, balett-és táncegyütteseket, fesztiválokat, és egyéb más előadó-művészeti szervezetet képvisel Európa-szerte, amelyek közel 4 millió embert foglalkoztatnak.

Hatékonyan és eredményesen képviseli az előadó-művészeti szektor szakmai érdekeit az Európai Unió bizottságaiban, részt vesz az EU jogalkotási folyamataiban.
2000 óta Szövetségünk képviselőjét a szervezet vezető testületébe, az öt tagú Végrehajtó Bizottságba rendre beválasztották.

Magyar részről fontos előnye tagságunknak, hogy részt tudunk venni a szakterületet érintő jogalkotásban, érvényt szerezve a magyar érdekeknek is. Emellett egy olyan európai uniós szakmai kapcsolatrendszer részévé vált Szövetségünk, melynek révén hasznos bilaterális és hálózati együttműködések valósultak és valósulnak meg.
Képviselőnk részt vehet a „Társadalmi Párbeszéd az Előadó-művészetben” elnevezésű Európai uniós álandó munkabizottság tevékenységében. E bizottságot az EU 2002-ben hozta létre a PEARLE, mint a munkáltatók képviselője, valamint az EU-s szakszervezetek ( AEEA, FIM ) bevonásával.

PEARLE-beli tagságunk az európai vérkeringésben való folyamatos jelenlétünket biztosítja.
Sikeres részvételi munkánkat bizonyítja, hogy 2017-ben a szervezet elnökévé választották Kovács Gézát, aki 2020-ig töltötte be a tisztséget.